Új év, új képzések. Fátrai Krisztina fodrászmester, a Schwarzkopf Professional ASK Akadémiáján egy teljesen új képzéssel készül, amilyen még korábban nem volt hazánkban. Krisztina az elmúlt évek oktatási tapasztalatait összegyűjtve és rendszerezve áll azon fodrászok elé, akik mesterek, oktatók és továbbképzést tartó szakemberek. A képzésre még lehet jelentkezni.

fatrai krisztina oktataselmelet schwarzkopf professional

Miről szól ez a képzés?

Nagyon fontosnak tartom a fodrászok képzését, legyen az iskolai szakmai oktatás, szalonokban történő gyakorlati képzés, végzett fodrászoknak szóló továbbképzés, inspirációs bemutató, vagy egy fodrász show. 22 éve foglalkozom oktatással, és a tapasztalatom az, hogy nem elég jó szakembernek lenni és ismerni a fodrászat fortélyait, tudni kell azt is, miként adjuk át a tudást. Ahhoz, hogy az ismeretanyagot át tudjuk adni, meg kell tanulnunk a különböző kommunikációs eszközök használatát is. A rutin nem elég. Oktatóként, előadóként ismernünk kell azt, hogy a „hallgatósághoz” milyen csatornákon keresztül juttathatjuk el az ismeretanyagot a leghatékonyabban.

Miért tartod fontosnak ezt a tanfolyamot?

Mert szerintem a „hogyanok” nagyon fontosak. Fontos az, hogy hogyan mondod a dolgokat, hogyan láttatod a tananyagot. Ezen a képzésen minden technikát megmutatok neked, hogy egyértelmű legyen, mikor melyik technikát alkalmazd, hogy az oktatás sikerélmény legyen számodra és tanulóid számára is. Azért szeretném átadni 22 év tapasztalatait és a főiskolán tanult elméleti tudásomat, hogy a szakmailag nagy tudású fodrászoktatók és előadók még hatékonyabban adhassák át a tudásukat.

Kinek ajánlod továbbképzésedet?

Minden kollégának, aki fodrászok képzésével, bármilyen szintű oktatásával foglalkozik, vagy kedvük van pódiumra állni, mert érzik magukban a tudásuk átadására a vágyat, de bizonytalanok az oktatás terén. Itt nem a szakmát tanítom, hanem azt, hogy hogyan tanítsd a szakmát. A szeminárium teljesen márkafüggetlen, mert az oktatás termékektől független, viszont ha terméket akarsz megismertetni, ahhoz is nagyon fontos a jó előadói képesség.

A jó előadói képesség ezek szerint tanulható és nem csak a tehetségnek köszönhető?

Igen, fejleszthető, tanulható, gyakorolható. Sőt! Ha megnézzük Steve Jobs nyolcvanas években tartott előadásait a YouTube-on, akkor látjuk: még nem voltak annyira magával ragadó beszédek, később azonban ő lett a világ egyik legjobb előadója. Egyszerű dolgoknak köszönhette: rengeteget gyakorolt, előadásaira több hetet készült, tanácsadókat hallgatott meg a témában.

Mik a legfontosabb szabályok, képzéseden mely témákat érinted mélyebben?

Nem szabad, hogy öncélú legyen egy oktatás. Vagyis ami nekem egyértelmű mozdulatsor, az másoknak lehet, hogy értelmezhetetlen – erre nagyon oda kell figyelni. Emellett figyelnünk kell a helyes retorikára, testtartásra, arra, hogy mikor kell – és lehet – humort becsempészni az előadásba, hogyan reagáljunk váratlan helyzetekre, hogyan szólítsuk meg és kerüljünk közel a hallgatóságunkhoz. Ezek nehéz előadói feladatok, de jó hír, hogy mind megtanulható.

Téged milyen helyzetekben tesz magabiztossá ez a tudás?

Az előadói készség fejlesztése elsősorban önismereti fejlődés, kommunikációs hatékonyság, a meggyőző üzenetek eredményes megfogalmazása, és bármilyen meglepő: a figyelmes hallgatás képessége. Tehát: az élet minden területén hasznosítható. A szalonmunkában a vendégekkel való kommunikációt is nagymértékben segíti.

Szerinted miért fontos ilyen téren is képezni magunkat?

Mert még a gyakorlott előadók is új praktikákat, technikákat ismerhetnek meg, amellyel bővül a kommunikációs eszköztáruk, javul az időgazdálkodásuk, egymás tapasztalatain keresztül pedig gyakorlati megoldásokat találhatunk egyes problémákra.
Az egynapos képzést követően hogyan fognak majd távozni hallgatóid? Milyen tudással a birtokukban?
Elsősorban önmagukról tanulnak tapasztalati úton:

  • hogy saját magukat miben kell még fejleszteniük,
  • magabiztosabbak lesznek a hallgatósággal való kapcsolattartás terén,
  • elfogadják azt, hogy ez sok gyakorlással járó, komoly felkészülést igénylő munka,
  • kézzelfogható rutinsorokat tanulunk, melyeket át tudnak ültetni saját előadásaikba,
  • az úgy nevezett „AHA” élménnyel találkoznak, amikor saját munkájuk során előforduló példák bukkannak elő, amiben korábban kényelmetlenül érezték magukat és most megoldással térnek haza

Vannak olyan "kézzelfogható" előadói technikák, amiket átadsz a kurzuson?

Természetesen, például: a storytelling fontossága, a 20 perces szabály érvényessége, a 7+- lényege, a suspense ereje, időstrukturálási praktikák, mire jó az illusztrátorok és manipulátorok ismerete. Ezeket mind-mind sorra vesszük.

Gyakorlati, vagy elméleti képzésre készüljünk?
Interaktív, sok gyakorlatot, filmbejátszásokat tartalmaz a képzés, elméleti blokkokkal. A résztvevők egyrészt kipróbálják, tudatosítják magukban saját eszközeik felhasználási lehetőségét, másrészt elemzik a különböző előadói viselkedésformákat. A tanulságok megfogalmazása lehetőséget ad, hogy a saját gyakorlatukban a leghatékonyabb megoldásokat válasszák a résztvevők.


Várunk mindenkit szeretettel Fátrai Krisztina oktatás és előadástechnikai képzésére!

Ár: 25.000 Ft (Elméleti képzés)
Oktató: Fátrai Krisztina fodrászmester
Helyszín: ASK Akadémia Budapest

Képzésre jelentkezés: 06-30-437-4519
Jelentkezz képzésünkre egyszerűen, egy kattintással az ASK Oktatás Applikációval:
iOS (Iphone): https://itunes.apple.com/hu/app/id999393965
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zauberware.neooapp.androidapp.askhu&hl=e

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/372660676450762/

Kép: Kocsis Gyula