2016-ban országos SZKTV nyertes, 2017-ben már az Abu Dhabiban megrendezésre kerülő WorldSkills magyar versenyzője. Dan Réka fodrász, a debreceni Hedge Hair legifjabb üdvöskéje, akinek szakmai felkészülését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogja támogatni, hiszen a tét óriási: elhozni a legjobbnak járó díjat a világ legnehezebb fodrászversenyén. Réka mesterével és legfőbb felkészítőjével, Kompos Tamás fodrászmesterrel beszélgettünk, aki a Hedge Hair tulajdonosa is egyben.


Azt mondod, ez a világ legnehezebb fodrászversenye. Mire alapozod ezt?
Hajas Lászlóval sokat beszélgettünk a versenyről és mindketten arra jutottunk, ez a világ legnehezebb fodrászversenye. Nem az egyik, hanem a legnehezebb. Annyira összetett a pontozási rendszer, olyan sok versenyszám van és annyi mindenre kell odafigyelni a versenyzőnek, hogy ez teszi a legnehezebbé. Éppen ezért a felkészítést is ehhez igazítjuk és jó előre készülünk.


Hogyan készültök erre a nem mindennapi fodrászversenyre?
Van egy elég komoly ütemtervünk a felkészítésre. Én leszek a fő trénere Rékának, de segítséget kapunk Hajas Lacitól, Tombácz Zsuzsától, Cseh Istvántól, Boros Tamástól és a Hedge Hair teljes csapatától is, barber vonalon Beke Balázstól, hajtetoválásban pedig Balogh Tamástól. Azt szeretnénk, ha Réka úgy tudna felkészülni erre a versenyre, hogy minden egyes versenyszámban a hazánkban található legjobb fodrász készíti fel. Egységben az erő, így tudunk a legtöbbet segíteni Rékának, akit már ki is vettem a szalonmunkából, hiszen most teljes erővel a versenyfelkészülésre kell koncentrálnia. Nem lesz könnyű, mert Rékának ingáznia is kell a helyszínek között: két nap Szeged, aztán Budapest és Debrecen. A felkészítés egészen a versenyig heti 5-6 napot, napi 8 órát ölel fel.

 Wordskills Abu Dhabi elovalogato 2017 Dan Reka 


Úgy tudom, a Worldskills versenynek nem volt még hazai győztese.
44 éve megy ez a verseny, de még egyszer sem nyert magyar versenyző fodrász versenyszámban. Legjobb tudomásom szerint ilyen intenzív felkészülése még egyik versenyzőnek sem volt, mint Rékának.


Mi lehet Réka erőssége a többi versenyzővel szemben?
Két dolog biztosan: a higgadtsága és a négyéves szakmai gyakorlata. Réka nagyon jó versenyző, aki éppen annyira izgul csak, amennyire kell: a munkát elkezdve már csak a hajra koncentrál. Ezen túl Rékának már most megvan a vendégköre és a rutinja a szalonbéli munkához.


Ezek szerint a Worldskills versenyen – az OMC versenyektől eltérően, – alapvetően szalonfrizurákat kell készíteni?
Igen. Olyannyira, hogy a versenyszabályzatban ez ki is van emelve, hogy a páston nem OMC hajakat szeretnének látni, hanem szalonmunkákat, kifutó és poszter hangulatú frizurákat. Ez fekszik nekünk igazán, ezt a világot képviseljük. Ezt Hajas Laci is kiemelte: szerinte is előny, hogy mi a harmóniára törekszünk a mindennapi munkában, ami a versenyen is látszik. Sok versenyző még nem is dolgozott szalonban, „szalagmunkásként” pedig nehezebb dolguk lesz improvizálni például egy „három kívánság” versenyszámban.


Hogyan kvalifikálta magát Réka a Worldskills versenyére?
2017. március 26-án volt egy előválogató erre a versenyre, ahol Rékának, mint a 2016-os SZKTV verseny győztesének egy kihívója akadt. Hajas Laci Nádor utcai szalonjában volt az előválogató, ahol a rangos szakmai zsűri egyhangúan Rékát emelte ki a megmérettetés győzteseként. A zsűri tagjai Bozsics Katalin, Váradi Katalin, Kökény Ferenc, Szécsényi István és Hajas László voltak.

Wordskills Abu Dhabi elovalogato 2017 Dan Reka6


Mikor lesz a döntő, mikor szurkolhatunk Rékáért?
2017. október 14-19-én, Abu Dhabiban. Kicsit szerencsétlen ez az időpontválasztás, hiszen ez egybe esik a londoni Salon International és az Alternative Hair Show eseményével. Lacinak, mint a Worskills expertjének így az AHS show-t kellett lemondania. Persze ennek mi sem örülünk, mert London nekünk is mindig egy jó kis inspiráló szakmai feltöltődés, de azért annyira nem fáj a szívünk, mert ez most jobb lesz nekünk. (nevet)


Mi a legnehezebb ebben a versenyben?
Őszintén? Az, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt: mi az, ami nem sok és mi az, ami nem kevés erre a versenyre. Ezen fog múlni minden.

 

Az interjú folytatása a fodraszinfo.com oldalon olvasható. Ha érdekel, kattints ide!


Szöveg: fodraszinfo.com
Képek: Kompos Tamás