2016 őszén nyit a Schwarzkopf Professional Fodrász Akadémiája, ami a korábbi Corvin Köz Oktatási Központ fodrászati részlegének utódja. A névben és tartalmi elemekben is kibővített képzőhely 2016 őszétől egy olyan modellt kínál a leendő fodrászoknak, fodrásztanulóknak, amivel többek közt a végzős szakemberek azonnali munkavállalását is megkönnyítik. A mindennapokban használható tudás, bejelentett munkahely és a legújabb termékismeretek várnak a leendő tanulókra – ezt ígéri Nagy István, a Schwarzkopf Professional Fodrász Akadémia vezetője. Az újításról és annak részleteiről beszélgettünk.

Schwarzkopf professional fodrasz akademia.1

Ön szerint milyen egy jó képzőhely?

Ez nagyon könnyen, pár pontban összefoglalható. A képzőhely képzési jogosultsággal rendelkezik; korszerű, tágas, világos körülményeket biztosít; mester fokozatú, vagy diplomás oktatói vannak; anyagi helyzete megalapozott, amit a körülmények is bizonyítanak; sok év képzési tapasztalata van; vállalja, hogy a nála végzettek, a tanfolyam elvégzése után is részt vehetnek a továbbképzéseken; a szerződést pedig saját nevében köti.

Úgy tudom, hogy ez a lista 2016 szeptemberétől Önöknél kiegészült egy fontos ponttal, a munkahely biztosításával.

Igen, a Schwarzkopf Professional-lel kötött szerződésünk értelmében 2016 őszétől kezdődő tanfolyamok után, a nálunk végzett diákoknak lehetőségük lesz elhelyezkedni egy-egy Schwarzkopf Professional fodrászatban.

A megegyezést követően hogyan változik az oktatási struktúra?

Ezzel a lépéssel egy mindenkinél színvonalasabb, jobban promotálható oktatást tudunk adni diákjainknak. A képzés két részre osztható: az egyiket kötelező adni, ez az OKJ-s tananyag része, a másik pedig az a többlet, amit hozzáteszünk. Eddig is adtunk tanulóinknak: évente háromszor továbbképzésekre küldtük őket a nagy fodrászati márkákhoz. Ez számunkra nem anyagi kérdés. A Schwarzkopf Professional céggel létrejövő együttműködés keretében tanulóink még többet kapnak. A cég oktatófodrászai a mindennapokban is használatos kreatív hajfestés- és hajvágás képzéseket tartanak rendszeresen nekik. Majd a sikeres záróvizsgát követően diákjainknak lehetőségük lesz azonnal elhelyezkedni a Schwarzkopf Professional szalonokban. Ez mindenkinek jó: iskolánk olyan összetett képzést és lehetőséget kínál, amit más képzőhely nem; a diákok használható tudással és egy munkahely lehetőségével lépnek ki iskolánk kapuján.

Schwarzkopf professional fodrasz akademia.2

Úgy gondolom, ez mindenki számára hasznos.

Természetesen. Mi a képzésünket egy nagyon fontos ponttal egészítjük ki: a diákok üzletekben is azonnal használható tudást álláslehetőséget kapnak. A Schwarzkopf Professional szalonokban pedig jól képzett tanulók helyezkedhetnek el.

Máshol van ilyen?

Nem, sehol nincs ilyen. Illetve mindkét rész megvan, de ezt egy közös képzés máshol nem kínálja a tanulóknak. OKJ-s vizsga, plusz használható tudás és azonnali álláslehetőség: nálunk ez van. Máshol csak az OKJ-s vizsgát teheti le a tanuló olyan ismeretekből, amik a mindennapi szalonmunkában csak nyomokban találhatók: ilyen például a dauer, klasszikus férfi hajvágás, vagy éppen a Marcell-hullám. Bár tudni kell ezeket, de nem szabad megfeledkezni például a divathajvágások és az üzleti ismeretek világáról sem, amire szintén nagy szüksége van a tanulóknak.

Ki az ideális tanuló az Önök iskolájában? Kinek a jelentkezését várják?

A képzés érettségihez van kötve és legalább 18 évesnek kell lennie a jelentkezőnek. Felső korhatár természetesen nincs. Saját tapasztalatunk alapján mondom, hogy oktatásunk a 25-30 körüliek számára a legideálisabb. Ők még fiatalok, de már nem tinik, tudják, hogy mit szeretnének, éppen ezért a tanulást is komolyan veszik.

Schwarzkopf professional fodrasz akademia.3

Milyen képesítést ad a Schwarzkopf Professional Fodrászt Akadémia?

Pontosan ugyanazt az OKJ-s bizonyítványt, mint amit a többi képzőintézmény. Viszont a diák olyan szakmai tudással kerül ki tőlünk, amiért más esetben sok pénzt kellene fizetnie. Tulajdonképpen a mi célunk az, hogy az együttműködésünk által a tanuló valódi tudás birtokába jusson, valamint, ami még fontosabb, hogy el tudjon helyezkedni anélkül, hogy székbérletet kelljen fizetnie.

Mikor indul az őszi tanév?

2016. szeptember 19-én, de addig lehet rá jelentkezni, míg a teljes létszámot, tehát a 2X 16 főt el nem érjük. Elég szépen halad a felvétel, annak ellenére, hogy volt egy kis probléma: a szakma- és vizsgakövetelmények jogszabálya februárban megváltozott és ez év augusztus 28-ig nem jött ki az új. Tehát addig nem tudtuk meghirdetni a tanfolyamot.

Mennyi időt vesz igénybe a képzés?

12 hónap, ebbe fér bele az 1200 tanóra. Azért nincs hétvégi és délutáni képzés, mert akkor két évig is eltartana. Felépítése: egy nap elmélet, három nap gyakorlat, a szerda és a hétvége szabad. Mi ezt tudjuk nyújtani a diákoknak. Ha valakinek ez esetleg nem felel meg, arra is van megoldás: az elméletet megtanulja nálunk, a gyakorlatot pedig maga szervezi egy mesternél, amit a felkészítő igazol. De közben a tudásáról a részvizsgán és a záró vizsgán is számot kell adnia.

Schwarzkopf professional fodrasz akademia

Hogy alakul a sikeres vizsgázási arány?

95%. Jellemzően nagyon eredményes a vizsga, de látni kell, hogy ez hosszas és alapos felkészülés eredménye. Sok részvizsgát tartunk az év során, ahol a vizsgának a feladatait többszörösen megköveteljük a diákoktól. Akik nem tudnak, azt nem is küldjük vizsgázni. A fennmaradó 5%, tehát a bukás pedig legtöbb esetben nem is a vizsgázó hibája, hanem általában abból fakad, hogy a modell nem érkezik meg. Ez szerintem elég tisztességtelen. Persze megpróbálunk segíteni, de van, amikor nem lehet és nem találunk azonnal modellt, így a bukás elkerülhetetlen.

Ön szakmáját tekintve könyvelő, gazdasági szakember, ám ebben az iparágban tevékenykedik közel 15 éve, így jó rálátása van a fodrász szakmára. Mit kíván diákjainak?

Azt, hogy megalapozott tudással tisztességes jövedelmet érjenek el. Választott szakmájukban állandóan fejlődjenek. Legyenek olyanok, mint a jó épület. Ha stabil az alap, a falakat sokszor át lehet építeni, az épület nem dől össze. Nálunk az alapokat kapják, ami elég stabil ahhoz, hogy a sokszor változó divatirányzatokat is erre lehessen építeni.

Ismerd meg a Schwarzkopf Professional Fodrász Akadémia képzését, kattints ide: http://fodraszkepzes.hu

Ha tetszett az interjú, köszönjük a megosztást!